Site İçi Arama

siyaset

Oy Sayımları

Oy kullandıktan sonra oy pusulalarını tarayarak dijital bilgiye dönüştürmeye ne dersiniz? Hiç olmazsa sayımlar dijital olarak kayıt altına alınsın. Bir kez sayım yapılsın ve her şey dijital bilgi olarak saklansın ve muhataplarına dijital bilgi olarak verilsin.

Nedir bu saçmalık inanın aklım almıyor, hangi çağdayız Allah’ınızı severseniz?

Oy sayımlarından bahsediyorum.!

Seçim sonuçlarına itiraz üstüne itiraz geliyor, sandık başlarına kavgalar bile çıkıyor. İnsanlar çuvalların başında günlerce oy bekçiliği yapıyor.

Zaten bu çağda kağıt oy pusulasına mühür basılarak oy verilmesi yetmiyormuş gibi, bir de çarşaf gibi koskoca oy pusulalarını katla katla zor sığdırıyorsunuz o küçücük zarfa. Üstelik mecbursunuz gidip bizzat oy vereceğiniz okullarda ya da artık neresi kararlaştırılmışsa oy verme yeri olarak, orada oy kullanmak zorundasınız. İnsanlar işi gücü bırakıp oy vermek için sıraya girmek zorunda kalıyorlar. Bunca zahmet sonrasında da sandığa attığınız oyunuza kendiniz sahip çıkmak zorunda kalıyorsunuz. 

O sandıktan sizin oyunuz girdiği gibi çıkmıyorsa bir anlamı var mı oy kullanmanın?

Olmaz, oy vereceğiz tabii, oy kullanmak vatandaşlık borcu!

Tamam da, baksanıza duruma, her seçimde sürekli kavga çıkıyor.

Yok mudur bu işin daha medeni bir çözümü?

***

Elektronik oy kullanımı yapalım diyeceğim de, dijital bilgiye de hiç kimse güvenmiyor. Dijital bilgilerin heklenmek gibi bir sorunu var, bu kadar güvensizlik ortamında o bilgisayarların anlaşılmaz devreleri arasında oylar gerçekten kaybolabilir. Olmaz, sonra bizim insanımız gözüyle görmeyince inanmaz!

Gözüyle görse de inanmayanlar da oluyor gerçi, inanmayanlar demeyelim de, işine gelmeyenler diyelim. 

Zaten bu yüzden çıkmıyor mu tartışmalar?

Bir türlü şöyle medeni bir çaresini bulamadık oy vermenin çağ dijital çağ olsa da.

***

Bakın aklıma ne geldi! 

Hem dijital bilgi olsun hem de gerçekte o kadar da dijital bilgi olmasın!

Oy kullandıktan sonra oy pusulalarını tarayarak dijital bilgiye dönüştürmeye ne dersiniz? Hiç olmazsa sayımlar dijital olarak kayıt altına alınsın. Bir kez sayım yapılsın ve her şey dijital bilgi olarak saklansın ve muhataplarına dijital bilgi olarak verilsin. Islak mühürlü tutanaklar da tutulsun, ama tüm oy pusulalarının birer dijital kopyası da herkeste olsun. Nasıl fikir?

Bu çağda oy sayımları sırasında oy verme merkezlerine birer tarayıcı koymak çok da zor olmasa gerek! 

Tamam, oy sayımları bildiğimiz düzende yapılsın, ancak bence oy pusulaları o çuvallara konmadan önce tümüyle taransın ve dijital ortama aktarılsın ve birer dijital kopyası flaş diskler ile parti yetkililerine, müşahitlere verilsin. 

Ondan sonra da kim neye itiraz ediyorsa etsin, itirazınız varsa açarsınız bakarsınız dijital bilgiye çevrilmiş oy pusulalarına, şurasında şu var, burasında bu var, o yüzden sonuca itiraz ediyoruz dersiniz. 

Gerekiyorsa yapay zekâ ile bile incelenebilir bu dijital bilgi, inanın yapay zeka biz insanlardan daha hakkaniyetli sayar oyları! 

Yine doldurun oyları çuvallara taraması bittikten sonra ve saklayın sonuçlar kesinleşene kadar. İstiyorsanız yine bekleyin başında. Ama hiç olmazsa herkesin elinde çuvalın içindeki bilginin bir de dijital kopyası olur, öyle kavga falan da çıkmaz bence böyle olursa, dön dur oy sayımı yapılmaz sil baştan. 

Kim neyi sayıyorsa saysın genel merkezinde, elde dijital bilgi olduktan sonra itiraz edilse bile itirazların bir karara bağlanması çok da zor olmaz. Her şey şeffaf olur, hangi pusulanın neresinde ne hata varsa belli olur. 

Hem tek oy ile bile kazanmış olsa bir aday, tam olarak doğru tespit yapılması da mümkün olur.

***

Bir de şu çarşaf gibi oy pusulalarına bir sözüm olacak.

Aynı zarf içinde farkında mısınız, bir de muhtar seçimi yapıyoruz? 

Muhtar seçimleri için ne yapıyoruz? Muhtarlar için de koskoca çarşaf gibi muhtar adayları oy pusulası mı hazırlıyoruz? Hayır, her muhtar adayı üzerinde kendi resmi olan pusulalarını kabinlere koyuyor ve isteyen kimi seçiyorsa onun pusulasını zarfa koyuyor.

Belediye başkanları seçimlerinde ya da diğer meclis üyeleri seçimlerde niye aynı sistem uygulanmıyor?

Koyarsınız oraya parti pusulalarını, kim hangi partiyi istiyorsa onun pusulası üzerine basar mühürü ve koyar zarfın içine. Olmaz mı böyle?

Olmaz! Bazıları zarfın içine birden çok pusula koyarlar!

Zarflar teker teker açılıyor, sorun çıkmaz bence, herkes zarfın içinde ne var ne yok açıkça görüyor.  Baştan o zarfı içinde hatalı oylama olduğundan dolayı geçersiz sayarsınız, üzerine iptal edildi damgası vurursunuz ve öyle tararsınız. İptal sebebine uygun damga vurursunuz. Zarftan birden çok partiye oy çıktı dersiniz, ya da hatalı oy kullanılmış dersiniz. Hiç olmazsa mühürü azıcık kenara basmışlar, yok mührün mürekkebi başka partiye bulaşmış gibi muallak sebeplerden dolayı oy iptali olmaz. Hem de zarfların içine öyle çarşaf gibi oy pusulalarını katlaya katlaya sığdırmak zorunda kalmayız.

Hem tarama yapalım diyoruz, taraması da kolay olur. 

Sanırım bir de oy pusulalarına oylar zarflardan çıkar çıkmaz numaralandırma yaparsak tartışmaları biraz daha azaltmış oluruz. Kim hangi numaralı oy pusulasına itiraz ediyorsa ona göre yetkili mercilerce incelemesi yapılır.

Bence numaralandırma da önemli, numaratörler de sandık heyetlerine mühürler gibi kolayca verilebilecek aletler.

İstenirse bu tartışmaların sonu kolayca getirilebilir.

***

Kısacası bu çağda eğer internet ortamında oy kullanmaya halen daha güvenilmiyorsa, bu derece de antik çağlarda yaşamaya gerek yok diye düşünüyorum. 

Bir takım basit önlemlerle herkesin durumu daha rahat kabullenmesi sağlanabilir.

Bana göre ülke yönetiminin bu çağda her kararının dijital ortamda yapılacak oylamalarla yürütülmesi çok daha doğrudur, bu seviyeye ne zaman gelinir, bir gün gelinir mi, yoksa hiç mi bu seviye tercih edilmez orasını bilmiyorum, ancak ben hiç olmazsa oy sayımlarında basit bir kaç önlem ile tartışmaların büyük oranda önü alınır diye düşünüyorum.

Siz de bir düşünün derim bu dediklerimi, basit önlemler ile tartışmalar sonlandırılabilir.

Moskova’dan herkese sevgi va saygılarımla

Araştırmacı Yazar Deniz BURSALIOĞLU
Araştırmacı Yazar Deniz BURSALIOĞLU
Tüm Makaleler

  • 04.04.2024
  • Süre : 4 dk
  • 549 kez okundu

Google Ads