Evinizin Güvenliği İçin Alınması Gereken Tedbirler Nelerdir?
Evinize tamirci çağırdığınızda, varsa site veya lojmandaki tamircileri çağırın. Yoksa, güvenilir tamircileri öğrenip onları çağırın. Tamirciler eve, siz bizzat evde olduğunuzda gelsin. Mümkünse işlerinizi hep aynı tamircilere yaptırın.
Daha önce “Mafya Babaları İçin Hayatta Kalma Tedbirleri” başlığı altında, yüksek saldırı riski veya tehdidi ile karşı karşıya olan kişilerin alması gereken genel tedbirlerden kısaca bahsetmiştik. Bu yazımızda da böyle kişilerin evleri/konutları ile ilgili alması gereken tedbirlerden bahsedeceğiz.
Öncelikle, eğer hala çalışan bir devlet görevlisi iseniz, varsa çevre duvarı ile koruma altına alınmış, içeriye belirli bir veya iki kapıdan/nizamiyeden girilen ve bu kapı veya nizamiyelerde içeri girip çıkan kişilerin kontrol edildiği lojmanlarda oturmayı tercih edin.
Eğer böyle bir lojmanda oturma imkânınız yoksa, benzer niteliklere sahip sitelerdeki binalarda oturmayı tercih edin. Müstakil bir binada oturan bir görevliyseniz, mümkünse çevre emniyeti için duvar ördürün ve en fazla iki giriş kapısı yaptırın. Bu kapılarda da giriş çıkışı kontrol eden güvenlik personeli olsun.
Lojman veya sitede oturuyorsanız, yoldan görünmeyen bir binayı, tercihen diğer binaların ortasında kalan bir binayı tercih edin. Eğer müstakil bir apartmanda oturuyorsanız, kesinlikle giriş katında oturmayın. Giriş katları, saldırganların içeri girmesi veya yoldan geçen araçlarla saldırı yapması en kolay yerlerdir. Çatı katında da oturmayın. Özellikle de terası olan çatı katlarında veya dubleks evlerde oturmayın.
Saldırganlar, bir şekilde apartmana girmeyi başarırlarsa, asansör boşluğundan çatıya çıkıp terasınıza atlayabilir. Oradan da teras kapısını açıp evinize girebilir. Olur da teraslı bir evde oturmak zorunda kalırsanız, teras kapınız metal ve sağlam olsun. Teras kapısını asla açık bırakmayın. Daima kilitleyin. Gece bu kapıyı zorlayarak girmek isteyenleri engellemek veya size erken uyarı sağlayarak ses çıkarmasını sağlamak için kapı arkasına masa, dolap, etajer veya düşüp ses çıkaracak bir şeyler koyun. Aynı şeyi, terasa bakan pencereleriniz için de uygulayın.
Terasta ve balkonda uzun süre oturmayın. Açık hedef olursunuz. Uzak mesafelerden ve özellikle teras veya balkonunuzu gören binalardan size ateş edilebilirler. Ayrıca, gözetlenebilirsiniz veya yönlendirilmiş antenlerle dinlenebilirsiniz. Balkonlarınıza, dışarıdan tırmanacak birinin girmesini önleyecek şekilde cam (cam balkon diyorlar) taktırın. Tercihen bu camlar, koyu renk olsun ve dışarıdan içerisi görünmesin. Bu camları, asla açık bırakmayın.
Eğer lojmanda oturmuyorsanız, kapı ve posta kutularında isminiz yazmasın. Bunun gibi basit görünen hiçbir şeyi önemsiz görüp ihmal etmeyin. Sizi bulmalarını kolaylaştırmamak güvenliğiniz açısından önemlidir. Apartmanınızın kapı zili kameralı olsun. Zili çalan kişilerin yüzünü görmeden apartman ve ev kapısını açmayın. Görseniz bile, tanımadığınız kişilere kapıyı açmayın.
Diyafon vasıtasıyla konuşup ne istediğini sorun. Eğer beklediğiniz bir kişi değilse veya konuştuğunuz kişi “zile yanlış bastığını, aslında apartmandaki başka birine geldiğini” söylüyorsa kapıyı açmayın. Geldiği dairenin zilini çalsın. Mümkünse söylediği dairedeki kişiyi arayıp kapıda olan kişiyi tanıyıp tanımadığını sorun. Tanımıyorsa, güvenlik güçlerine haber verin.
Oturduğunuz ev veya dairenin kapıları sağlam ve kilitleri güvenli olsun. Eve ilk taşındığınız gün kapı kilidini güvenli bir kilit bile olsa yenisi ile değiştirin. Sizden önce evde oturan kişinin, çoğalttığı anahtarın bazılarını kaybetmiş, başka birine vermiş veya çaldırmış olabileceğini unutmayın. Daha sonra hırsızlık yapmak maksadıyla evden çıkarken anahtarın bir kopyasını kendine saklamış olabileceğini de düşünün.
Evde kaç kişi yaşıyorsa (anneniz, babanız, eşiniz veya çocuklarınız) o kadar anahtar çoğaltın. Evde yaşayanlardan herhangi biri anahtarı kaybettiği zaman derhal size haber versin ve aynı gün içinde kapı kilidini değiştirin. En iyisi, böyle bir durumda kullanmak için evinizde yedek kapı kilidi bulundurun.
Kapınız gece ve gündüz daima kapalı olsun. Kapı arkasında bulunan emniyet kilidi veya zinciri takılmış olsun. Eğer kısa süre içinde dışarı çıkmayacaksanız, kapıyı kilitleyin. Kapılar gibi pencereleri de kapalı tutun. Perdeleriniz kalın ve koyu renkli olsun. Böylece, dışarıdan bakan biri içeridekilerin silüetini bile göremesin.
Pencere önlerinde durmayın. Pencerelerinizi açıp uzun süre dışarıdan görünecek şekilde çevreyi seyretmeyin. Mümkünse, pencerelerinize demir parmaklık taktırın. Ama bu parmaklıklar, uzaktan bakan birinin “Bu evde güvenlik endişesi yaşayan biri oturuyor.” diye düşünmesine sebep olacak şekilde olmasın. Estetik amaçlarla yaptırmışsınız gibi işlemeli olsun. Çok dikkat çekmesin.
Özellikle geceleri, herhangi bir maksatla kapıyı açarken acele etmeyin. Kapıyı açmadan önce kapı önünde herhangi bir kimse olup olmadığını anlamak için bir süre dinleyin. Gerekirse pencereden görünmeden dışarıya bakıp ev veya apartman girişini ve sokağı kontrol edin. Tanımadığınız insanlar, şüpheli hareketler yapan kişiler veya herhangi bir başka tehdit unsuru görürseniz dışarı çıkmayın.
Telefonların, hele de günümüzde yaygın olarak kullanılan akıllı telefonların kolayca dinlenebildiğini unutmayın. Bu telefonlar sadece sisteme gönderilen virüsler vasıtasıyla değil uzaktan yönlendirilmiş antenlerle de dinlenebilir. Ayrıca, bunların kameraları aktif hale getirilerek tüm hareketleriniz izlenebilir. Bu sebeple telefonunuzu kapı veya pencereden görülmeyecek bir yere koyun. Kapı veya pencere önünde telefonla konuşmayın. Özel konuları konuşurken veya günlük faaliyetlerinizle ilgili ailenizle konuşurken telefonunuzu başka bir odaya koyun.
Cep telefonunuzda ve evinizde sabit hat varsa sabit telefonun yanında acil durumlarda aranacak numaralar kayıtlı olsun. Bu numaralar sadece sizin değil aynı evde yaşayan herkesin telefonunda kayıtlı olsun. Sabit telefonun yanındaki numaralardan da ev halkı haberdar olsun.
Aile bireylerine alınacak güvenlik tedbirlerini öğretin. Gerekirse kontrol ve provalar yapın. Ailenize sır saklama konusunda bilgi verin. Ne siz, nede diğer aile bireyleri, ailenizle ilgili bilgileri hiç kimse ile paylaşmasın. Siz evde yokken, sizi arayanların telefon, adres, ad ve soyadını alsınlar. Telefonla tehdit eden birinin veya telefon sapığının sesi dışında arka sesler dinlenip not alınmalı, mümkünse konuşma kaydedilmeli.
Eğer evde çalışan bir yardımcınız varsa, onu da güvenlik tedbirleri ile ilgili olarak detaylı şekilde bilgilendirin. Siz yokken, hiç kimseye kapıyı açmamasını ve hiç kimseyi eve kabul etmemesini söyleyin. Siz evde yokken, tamirci veya polis olduğunu söylese ve hatta bununla ilgili belge gösterse bile hiç kimseyi eve almasın. Hatta, siz yokken hiç kimseye kapıyı açmasın.
Çok iyi tanımadığınız kişileri evinize misafir olarak kabul etmeyin. Gece geç vakit, kim olursa olsun misafir kabul etmeyin. Çat kapı gelen ve samimiyet kurmak adına yılışıklık yapan kişilere yüz vermeyin ve evinize almayın. Eğer lojman veya sitede oturuyorsanız, nizamiyeden sizi aramadan hiçbir ziyaretçi veya misafiri içeri almamaları için görevlileri talimatlandırın.
Evinize tamirci çağırdığınızda, varsa site veya lojmandaki tamircileri çağırın. Yoksa, güvenilir tamircileri öğrenip onları çağırın. Tamirciler eve, siz bizzat evde olduğunuzda gelsin. Mümkünse işlerinizi hep aynı tamircilere yaptırın. Tanımadığınız bir tamirci gelirse, kimliğini kontrol edin. İrtibat kurduğunuz tamirciyi arayıp neden farklı bir kişi gönderildiğini sorun ve gönderilen kişinin kimliğini teyit edin.
Tamirciyi evde asla yalnız bırakmayın. Çalışırken başında durun. Dinleme cihazı veya gizli kamera koyabileceğini, yiyeceklere veya içeceklere zehir koyabileceği veya eve patlayıcı koyabileceği ihtimalini ihmal etmeyin. Mümkünse tamirci çalışırken başka bir işle ilgilenmeyin ve onu izleyin.
Postacıların getirdiği paketleri, onların yanında açın. Eğer posta bilinmeyen kişilerden gelmişse, kabul etmeyin. Dışarıdan ağırlık, büyüklük, leke vb. kontrolü yapmadan paketleri almayın. Lokantalardan mümkün olduğu kadar yemek siparişi vermeyin. Düzenli dağıtım yapan sucu ve tüpçü vb. kişilerin değişmesini sorgulayın. Tanımadığınız kişilerden hediye kabul etmeyin. Çocuklarınıza da bunu anlatın.
Sonuç olarak, paranoyak gibi davranın. Aşırı güvenlik diye bir şey yoktur. Aksine, ne yaparsanız yapın yine de bazı güvenlik açıklarınız olacaktır. Sürekli olarak bu açıkları bulmaya çalışın. Daima güvenliği nasıl artırabileceğinizi düşünün. Bir atasözümüz vardır: “Endişe insanı rahat koymaz ama çoğu beladan da korur.” Bu söze göre hareket edin.
“Hadi yaaa! Bu kadar da paranoyak olunmaz!” gibi sözlerle aldığınız tedbirlerin bazılarını eleştirenleri, sizi aşırıya kaçmakla itham edenleri ve biraz rahatlayıp gevşemeye davet edenleri ciddiye almayın. En küçük bir güvenlik tedbirini bile ihmal etmeyin. Unutmayın! Sizi bir veya birkaç büyük tedbir koruyamaz. Büyük veya küçük, olabildiğince çok tedbirin birleşimi korur. En önemlisi de, sizin olayın ciddiyetini kavrayıp ona göre davranmanız korur.