Mavi Vatan Kavramı
Mavi vatan kavramını masal olarak nitelendirmek doğru değildir. Ülkemizin tıpkı kara ve havada olduğu gibi, denizlerdeki çıkar ve menfaatlerini de korumamız gerekir.
Mavi vatan kavramını masal olarak nitelendirmek doğru değildir.
Ülkemizin tıpkı kara ve havada olduğu gibi, denizlerdeki çıkar ve menfaatlerini de korumamız gerekir. Aslında, Libya ile imzalanan anlaşma bu konuda atılmış önemli bir adımdı, ama sonra nedense iktidar tekrar pasif politikalara yöneldi. Sondaj gemilerimizin efektif kullanımı durdu, limanlarda bekler hale geldiler. Adalar denizi Ege’de milliyeti belirlenmemiş ada, adacık ve kayalıkların Yunanistan tarafından sahiplenilmesine ses çıkartılmadı.
Mavi vatanı masallıktan çıkartmak için pasif politikaların yerine proaktif politikalar üretilmeli. Mesela, diğer ülkelerle de MEB anlaşmaları imzalamalıyız. Suriye, Mısır ve İsrail’le zor olabilir, maalesef ilişkilerimiz iyi değil, tabii niye iyi değil onu da sorgulamamız gerekiyor, ama Lübnan ve Gazze şeridi sebebiyle Filistin devleti ile anlaşma yapılabilir. İsrail’in Gazze’de yaptığı operasyonların bir sebebinin de böyle bir şeridin Filistin’in kontrolünde kalmasını istememesi olduğunu görmek gerek. Gazze yoksa Filistin için kıyı da yok, kıta sahanlığı da yok, Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) de yok.
İsrail’in yayılmacılığına ve oldubittilerine dur demek hamasi nutuklarla değil, icraatlarla olur. Ortadoğu’daki güç dengesinde bir tarafın lideri olduğunu iddia edenler, yaparım ederim diyor, hamaset yapıyor, en fazla insansız hava araçları gönderiyor; diğer taraf ise en büyük düşmanının başkentinde, en büyük düşman örgütünün liderini gece yarısı kaldığı yerde etkisiz hale getirebiliyor.
Bundan güzel güç gösterisi mi olur?
Mavi vatan ve MEB kavramını merak edenler için detaylı bilgi linktedir.
İyi okumalar.
DOĞU AKDENİZ DENİZ YETKİ ALANLARI SORUNUNUN TARİHSEL ANALİZİ VE HAKKANİYETLİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
E Önder, MA Kılıç - İnsan ve Toplum Bilimlerinde Akademik Çalışmalar, 2021